Majoritatea romanilor cu tichete de vacanta vor la mare

Valoarea voucherelor de vacanță acordate angajaților a atins nivelul-record de 125 de milioane de euro, în iunie. O situație de-a dreptul salvatoare pentru o industrie a turismului care nu s-a bucurat de vreme bună la început de sezon.

Turiști care, în general, ajungeau la mare grație biletelor cu reducere ob­ți­nute prin sindicat. După 1990, organiza­țiile sindicale nu au mai avut fondurile necesare pentru a subvenționa în masă va­can­țele salariaților, iar după 2000 numărul sindicaliștilor a scăzut din cauza restruc­tură­rilor din indus­trie.

Turismul intern avea să resimtă puternic aceste schimbări, clienții cu bani migrând către destinații externe, iar cei cu venituri reduse tăind de pe listă vacanțele. Tot după 2000, jucătorii din turism au pre­sat mediul politic să găsească o soluție pentru sprijinirea industriei ospitalității. Așa a apărut ideea unor tichete de vacanță care să fie oferite de angajatori salariaților.

Ideea a fost aplicată în 2015, însă nivelul încasărilor cu vouchere de vacanță a fost, inițial, de circa zece milioane de euro, aceste bonusuri fiind acordate doar de unii angajatori privați. Organizațiile patronale din turism estimau în urmă cu trei ani că acordarea în masă a voucherelor (atât în mediul privat, cât și în sectorul de stat) va aduce industriei circa 500 de mili­oane de euro. Începând de anul trecut, odată cu acordarea voucherelor către bu­getari, tu­ris­mul local se așteaptă la o injec­ție de peste 380 de milioane de euro anul acesta.

Sursa: newmoney.ro