Cheile Bistriţei – considerat cel mai îngust canion de calcar din România – se află în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, din judeţul Vâlcea. Cheile sunt pline de grote vechi de zeci şi sute de mii de ani. Înaintea drumului forestier care străbate canionul, a existat o cale ferată forestieră.

Cheile Bistriţei, cel mai îngust canion de calcar din Romania

Cheile Bistriţei, cel mai îngust canion de calcar din Romania. foto: Adevarul.ro

Cele mai înguste chei de calcar din ţara noastră se află în cel mai mic parc naţional din România – Buila – Vânturariţa, pe raza comunei Costeşti din judeţul Vâlcea. Canionul, în lungime de doar 1,2 km, începe imediat după Mănăstirea Bistriţa, ctitorie a boierilor Craioveşti – Barbu, Banul Craiovei şi fraţii săi: Pârvu Vornicul, Danciu Armaşul şi Radu Postelnicul. Biserica, zidită între anii 1492-1494, fost distrusă de către Mihnea Vodă, în 1509, şi refăcută tot de către boierii Craioveşti.

Accesul spre canionul de calcar se face pe drumul de lângă sfântul lăcaş. Cheile Bistriţei sunt străbătute de un drum forestier care urcă la izvoarele Bistriţei din Munţii Căpăţânii.

Pe vremuri, în locul acestui drum exista o cale ferată forestieră.   Intrarea în chei este marcată de o cruce de piatră de aproximativ 5 metri înălţime, sculptată în basorelief, pe partea dreapta. Fiindcă intrarea în chei, coincide cu una din intrările în Parcul Naţional Buila – Vânturariţa, aceasta este marcată de indicatoare şi de o barieră.

Un punct de atracţie al zonei îl constituie cele 22 de peşteri, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Peştera Liliecilor şi Peştera Urşilor. Cheile Bistriţei sunt, de altfel, pline de grote, de zeci şi sute de mii de ani.  La Peştera Liliecilor se poate ajunge pe un traseu care trece prin curtea Mănăstirii Bistriţa. Aveţi nevoie de aprobarea personalului mănăstirii pentru a ajunge la rezervaţia speologică din peşteră, unde se află şi două biserici seculare administrate de personalul Mănăstirii Bistriţa. Peştera este zăvorâtă cu lacăt. Drumul stâncos, de aproximativ un kilometru, este destul de anevoios.

Cheile Bistriţei se află în extremitatea sud-vestică a Masivului Buila-Vânturariţa secţionat de mai multe văi cu aspect de chei.

Sursa: Adevarul.ro | Citeste mai mult: adev.ro/psi568