Hotelurile şi pensiunile din România au un grad de ocupare de aproape 100% pentru minivacanţa de Paşte

Hotelurile şi pensiunile din România au grad de ocupare de 100% pentru minivacanţa de Paşte

Suprapunerea Paştelui cu 1 Mai, zi liberă pentru sărbătoare legală, va afecta în acest an încasările operatorilor din turism, care încearcă totuşi să vândă pachete personalizate părinţilor ai căror copii iau vacanţă începând cu 23 aprilie.


Minivacanţa de Paşte din acest an va fi, de fapt, un weekend prelungit şi nicidecum nu va semăna cu cea din 2015, când zilele libere din perioada sărbătorilor pascale au făcut „punte“ cu cele de 1 Mai, astfel că operatorii din turism nu se vor bucura de rezervări pe perioade mai lungi. Totuşi, aceştia încearcă să atragă cât mai mulţi turişti, pentru mai multe zile, mizând pe vacanţa elevilor care începe pe 23 aprilie.

„Câştigurile din acest an vor fi cu 50% mai mici faţă de cele de anul trecut. În 2015, am avut o vacanţă de o săptămână şi încasările au fost pe cel puţin cinci nopţi de cazare. Anul acesta avem două sau trei nopţi de cazare. Aici este diferenţa“, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronale din Turismul Românesc (FPTR).


Operatorii din turism spun că nu se plâng de turişti pentru că cea mai mare parte a staţiunilor de la munte şi de la mare au un grad de ocupare de aproape 100%. Şi asta în condiţiile în care a devenit tradiţie petrecerea sărbătorilor de Paşte în ţară. Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), anul acesta s-a înregistrat un grad bun de ocupare şi în statiunile balneare, ca efect al investiţiilor susţinute din ultimii ani.

Pentru a mai creşte puţin încasările din această perioadă, mulţi operatori din industria turismului au venit cu oferte speciale în perioada vacanţei elevilor, care începe la 23 aprilie, dar şi după 1 mai.

Sursa: adevarul.ro