Moieciu de Sus, un paradis încă neştiut la marginea Ţării Bârsei

Moieciu de Sus, un paradis încă neştiut la marginea Ţării Bârsei – Foto: Costel Crângan

Moieciu, zona aflată la limita dintre superbele masive Bucegi şi Piatra Craiului este binecuvântată cu peisaje minunate, oferă numeroase posibilităţi de cazare, dar este şi foarte aproape de o mulţime de obiective istorice, culturale şi de agrement, ce pot fi vizitate în orice anotimp.

Până acum vreo două decenii, Moieciu de Sus, din comuna Moieciu, judeţul Braşov, una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din România, era doar un sat de munte izolat, fără şosele, fără nicio facilitate turistică, fără nicio perspectivă pentru cei nici 200 de locuitori ai săi.


Satul cuprindea în 1990 nu mai mult de 70 de case modeste şi cam 100 de sălaşuri pentru fân şi vite, înşirate cale de zeci de kilometri pe văile pline de farmec ale pâraielor Turcu, Stăncioiu, Valea Popii, Băngăleasa şi ale zecilor lor de afluenţi limpezi şi curaţi ca lacrima de prunc.

Geografic, locul trebuie plasat fără ezitare în Ţara Bârsei, căci este delimitat, de-a stânga şi de-a dreapta, de cele două masive splendide care străjuiesc dintotdeauna ţinutul oierilor braşoveni: Bucegii şi Piatra Craiului. De fapt, localitatea se află în apropiere de una dintre cele mai vechi căi de comunicaţie de pe teritoriul românesc, Rucăr-Bran, cunoscută, chiar înainte de ocuparea Daciei de către romani.

Există dovezi arheologice că acest vechi drum comercial şi militar lega, în vremea ocupaţiei romane, localităţile Cumidava (Râşnov) şi Jidava (Poenari de Muscel). Culoarul Rucăr-Bran era folosit cu precădere de către negustorii medievali. La Bran, chiar în apropierea castelului omonim şi la numai 5 kilometri de Moieciu, se afla până acum vreun secol o impunătoare vamă (acum muzeu), cu o garnizoană militară aferentă, unde mărfurile erau supuse taxării.

Absolut impresionant este şi faptul că localitatea Moieciu este singura din România aflată la graniţa dintre patru judeţe, acestea fiind: Braşov (din care face parte comuna) şi vecinele de hotar Prahova, Dâmboviţa şi Argeş.

Citeste mai mult: adev.ro/odldxn