Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi este cea mai veche de acest tip din România. A fost înfiinţată la 10 august 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic şi naturalist, pe o proprietate cumpărată de acesta. Este una dintre cele mai mari din Europa si are secţie specială pentru nevăzători.
Inceputurile primei Gradini Botanice din Romania se datoreaza medicului si naturalistului Anastasie Fătu care, în anul 1856, fondează la Iaşi o grădină în folosul studenţilor săi. Din păcate nu s-a păstrat un plan din acea perioadă care să prezinte cum era structurată Grădina lui Anastasie Fătu însă aprecierile unora dintre contemporanii săi amintesc de existenţa acesteia. Prima grădină a fost înfiinţată la Râpa Galbenă şi a existat până la moartea creatorului ei, în 1886, când terenul a fost vândut de către urmaşii lui.
Astăzi, Grădina Botanică din Iaşi acoperă o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, fiind una din cele mai mari din Europa. Adăposteşte peste 600 de soiuri de trandafiri şi are secţie specială pentru nevăzători. Grădina Botanică a fost mutată pe locul actual în 1963 acoperind o suprafaţă de aproximativ 100 hectare. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sale este insăşi poziţia pe care o ocupa, deoarece îi oferă o mare varietate de elemente geografice (mai multe forme de relief, tipuri de sol, etc) şi condiţii de mediu multiple în scopul creşterii plantelor indigene sau exotice.
Grădina Botanică din Iaşi detine cea mai bogată colectie de trandafiri din tară, fapt dovedit prin cele 800 soiuri existente aici. De asemenea, aceasta mai detin impresionante colectii de crizanteme (469 soiuri), tufanele (70 soiuri), azalee şi plante suculente. Din anul 1991 în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” există o secţie amenajată pentru persoanele nevăzătoare. Plantele din acest loc se remarcă prin miros sau prin anumite particularităţi ale frunzelor şi sunt etichetate în alfabetul Braille.
Sursa: stiri.tvr.ro
Niciun comentariu până acum