Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz

Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz. Foto: romanianresorts.ro

Un castel vechi de 500 de ani din Braşov s-a vândut în timp record după ce oferta a fost postată pe un site de anunțuri. Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz a fost scos la vânzare, la preț de garsonieră, 38 de mii de euro. Castelul are opt camere și o curte de 8.000 de metri pătrați. Nu se ştie încă cine este noul proprietar şi care este suma la care a cumpărat domeniul.

Castelul Guthman-Valenta este de vânzare de aproximativ patru ani, dar potenţialii cumpărători nu prea s-au înghesuit nici măcar să-l vadă. Un cuplu din București a venit în urmă cu două zile să-l viziteze după ce a văzut anunţul pe site. Lucia e pasionată de clădirile vechi şi şi-ar fi dorit să transforme conacul într-o pensiune.

Castelul Guthman-Valenta a fost construit în 1553 și de-a lungul timpului a avut mai mulți proprietari. La un moment dat aici au fost birouri ale fostului IAS. De atunci însă nimeni nu s-a mai ocupat de acest castel și din el acum au mai rămas doar zidurile.

Construcția aparţinea acum unei firme care a intrat în faliment. Lichidatorul a tot încearcat să-l vândă la licitație, cu un preț de pornire de 38.000 de euro, dar fără succes. Potrivit lichidatorului judiciar, castelul Guthman-Valenta a fost vândut pe 20 noiembrie 2015 unui cumpărător care a dorit să rămână anonim. Specialiştii spun că renovarea castelului va fi costisitoare.

În Hoghiz mai există și un al treilea castel, Kalnoky. El a fost retrocedat către urmașii nobililor maghiari care l-au stăpânit înainte de 1900. Castelul este acum locuit de o familie din sat.

Conace din Romania care merita vizitate

Sursa: digi24.ro