Cetatea medievala Feldioara este redeschisa pentru vizitare de la 1 august, dupa un proces de restaurare care a durat cinci ani si care a avut ca scop redarea aspectului pe care monumentul l-a avut in secolul al XIII-lea.
Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10 – 18, urmand ca acesta sa fie actualizat, in functie de activitatile organizate care vor avea loc in incinta obiectivului turistic, informeaza intr-un comunicat de presa Primaria Feldioara.
Cetatea medievala Feldioara a fost construita in secolul al XIII-lea, fiind cea mai importanta fortareata ridicata de catre cavalerii teutoni in Transilvania -Tara Barsei. Cetatea este monument istoric national clasa A, numarandu-se printre cele mai importante fortificatii medievale sasesti din Transilvania de Sud. Arhitectura istorica pastrata pana in prezent dateaza, in cea mai mare parte, din secolele XVI-XVII. La acea vreme, in interiorul cetatii a fost identificata si o biserica, datata cu aproximatie in secolul XV.
Proiectul de restaurare a cetatii a inceput in anul 2012, cand s-au intocmit studiile de fezabilitate si de proiectare a lucrarilor. S-au restaurat toate zidurile de incinta si toate turnurile, precum si zidul de protectie Zwinger.
Toate fortificatiile initiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate in intregime. Prin marcarea la nivelul solului, in curtea interioara s-au pus in valoare resturile capelei si a manastirii cisterciene.
In cadrul lucrarilor de restaurare, s-a reconstruit fantana a carei adancime este de aproximativ 70 de metri si s-a amenajat o zona de belvedere asupra Tarii Barsei, aflata pe zidul de straja. S-au executat subzidiri, injectari si lucrari de consolidare, in paralel cu alte forme de conservare pentru zidaria veche. La injectarile care au fost facute la zidarie si la refacerea suprafetelor degradate ale tencuielilor s-a folosit un var hidraulic special ce contine materie prima extrasa din Muntii Dolomiti, importat din Italia.
A urmat reconstructia prin folosirea de lemn si caramida, facute la comanda la fabrica din Sighisoara, pe modelul celei din care fusesera ridicate zidurile cetatii, piatra si invelitori din tigle ceramice. In ansamblul sau, proiectul a urmarit aducerea in actualitate a formei pe care cetatea a avut-o in secolul al-XVII-lea, atunci cand a fost tencuita. Pentru a elimina confuziile care pot aparea intre zidurile restaurate si cele initiale, restauratorii au folosit ca material lemnul.
In interiorul Cetatii medievale Sighisoara vizitatorii au la dispozitie doua expozitii: expozitia de baza „Marturii arheologice si marturii de locuire si conlocuire in Feldioara” si expozitia temporara „Arminderii – Sarbatoare si traditie”.
Lucrarile de restaurare s-au realizat in perioada 2012-2017 de catre Consiliul Judetean Brasov, suma acordata din bugetul judetului fiind de 12,3 milioane de lei. Lucrarile au fost executate de o firma specializata din Satu-Mare.
Localizare pe harta Cetatea Feldioara – Google Map
Sursa: Ziare.com
Niciun comentariu până acum