Ziua Marinei, cel mai important eveniment al verii

Ziua Marinei, cel mai important eveniment al verii. sursa foto: evz.ro

Forțele Navale Române sărbătoresc Ziua Marinei, cel mai important eveniment al verii, marți, 15 august, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, din Constanța, în prezența a cel puțin 10.000 de spectatori, turiști și localnici. Pentru prima dată în istoria spectacolului naval, publicul larg va avea acces pe toată faleza Comandamentului Marinei fără a mai exista restricții.

Pentru a ajunge pe promenada Cazinoului din Constanța, unde vor avea loc demonstrațiile navale și exercițiile militare, miile de curioși vor trece prin trei filtre, consecutive, efectuate de jandarmii Grupării Mobile. Publicul este sfătuit să vină de la ora 8,00 dimineața si să aibă răbdare, nimeni nu trece neverificat. Este interzisă intrarea cu obiecte contondente, arme neletale sau letale.

Peste 3000 de militari sunt implicați în exercițiul complex  „Ziua Marinei 2017”. Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, festivitățile încep la ora 09.55, când va fi intonat Imnul Național, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre. La bordul bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis.

Salutul de deschidere a exercițiului va fi dat, la ora 10.50, de elicopterul PUMA NAVAL și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care vor purta drapelele României, NATO și UE. Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10.55. Grațiosul dans este urmat, la ora 11.05, de salturile efectuate de scafandrii de la Forțe Speciale din două elicoptere PUMA NAVAL și două ambarcațiuni rapide.

Publicul prezent va fi impresionat, cinci minute mai târziu, de cele șase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra și două avioane TYPHOON. Această secvență va fi completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În același timp, un elicopter PUMA NAVAL va lansa spre tribuna oficială capcane termice „FLARE”.

Sursa: evz.ro