Plajele de pe litoral largite

Plajele de pe litoral largite

Pe litoral a inceput etapa de innisipare, iar primele lucrari au loc in zona Eforie Nord. La innisiparea plajelor se foloseste o tubulatura submarina care asigura extinderea cu aproximativ 60 metri a 1.2km de plaja si aproximativ 1.1 milioane mc de nisip. Proiectul de innisipare valoreaza peste 170 milioane de euro.


Nisipul folosit pentru largirea plajelor este extras din Marea Neagra prin echipamente specifice (draga autorefulanta cu buncar) si este pompat pana la tarm prin conductele montate. Acesta este primul pas in cadrul actiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe tarmul romanesc al Marii Negre.

Proiectul este coordonat de compania romaneasca ROMAIR Consulting, iar valoarea totala a proiectului se ridica la 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune este in valoare de 145.680.660 Euro. Investitiile finantate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administratia Natională „Apele Romane”, in calitate de institutie nationala cu competente exclusiv in gestionarea zonei costiere a Romaniei, si vor fi exploatate de catre acesta prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral.

Sursa: wall-street.ro