Chillya, construită ca un îndemn la relaxare, este un concept contemporan de reconectare a omului cu natura, cu sine și cu autenticul. În înţelesul etimologic, chilia reprezintă acel spaţiu dedicat monahului, acel adăpost singuratic, săpat sau construit simplu, izolat şi esenţializat pentru a nu distrage atenţia de la lucrurile cu adevărat importante.
Pe baza acestui sens al termenului s-a dezvoltat varianta modernă care permite concentrarea pe lucrurile care într-adevăr contează și ne fac plăcere. Denumirea conceptului este o combinaţie potrivită dintre expresia britanică „chill out” care înseamnă relaxare, şi pronumele american urban „ya”, care înseamnă „tu”.
Concepută într-un stil minimalist, Chillya ne orientează către o viaţa sustenabilă cu adevărat. Are saltea, spaţiu de depozitare, o sursă de iluminat şi o alta sonorizare. Sistemul nu afectează deloc mediul și se poate muta oriunde se doreşte. Nu există o singură locaţie perfectă pentru Chillya. Obiectul sau ansamblul de obiecte sunt asimilabile uşor zonelor urbane, zonelor rurale, de munte sau în apropierea mării.
Chillya se adresează în primul rând downshifterilor, pasionaților de agricultură, îndrăgostiților indiferent de vârstă, artiștilor, handcrafterilor, celor care sunt în căutarea sinelui și a liniștii interioare și, nu în ultimul rând, iubitorilor de natură.
Ne-a atras atenția scara mica a obiectului, felul în care acesta se poate tehnologiza, ceea ce îl transforma în cea mai smart ‘locuința’ / metru pătrat din câte am întâlnit. Nu ar fi exclus ca pana în 2020 sa putem poposi în câteva din cele 200 de unități pe care arhitectul Matius Ichim și-a propus sa le dezvolte sub forma unei rețele de chilii pentru sfinții urbani pe întreg cuprinsul României. Deja cramele sunt foarte interesate sa le insereze în contextul evenimentelor de activări precum degustarea de vinuri sau drumul vinului din care fac parte. Ferme ce cultiva lavanda, livezi și chiar pensiuni agroturistice sunt atrase de imensul potențial turistic al chiliilor, având în vedere simplitatea de amplasare, care nu necesita fundații dar și prețul foarte mic în raport cu o construcție clasica. Ne bucuram ca le-am putut fi de ajutor la început de drum și va provocam sa ne scrieți dacă v-ar plăcea sa experimentați Chillya.
Galerie foto Chillya, chilii pentru Sfinţi Urbani – autor Dragoș Lumpan
Aflati mai multe pe matius.ro
[…] Zaga Resort dispune de 20 de casute plutitoare finalizate. In fiecare casuta intra 2 adulti si 2 copii sau 3 adulti. Fiecare casuta […]