Efectul conflictelor mondiale asupra turismului din România. Ruşii ar putea „invada“ plajele litoralului Mării Negre.
Operatorii turci au scăzut preţul la oferte chiar şi cu peste 25%, iar destinaţiile din Egipt au fost aproape eliminate din ofertele operatorilor români. În ciuda ofertei generoase, turiştii ruşi ar putea ajunge anul acesta, în număr mare, pe plajele româneşti.
Războiul din Siria, mai ales după doborîrea de către turci a avionului Suhoi 24 ce aparţinea armatei Federaţiei Ruse, a produs mutaţii pe piaţa turismului european şi implicit a celui românesc. Peste 10% din numărul turiştilor din Turcia îl reprezentau ruşii, care acum ocolesc această destinaţie, după ce autorităţile au impus acest embargo agenţiilor de turism. Situaţia sensibilă din regiune şi atentatele teroriste au îndepărtat şi alţi turişti din Europa, care alegeau ca destinaţie frumoasele staţiuni din Peninsula Anatolia.
„Operatorii turci au venit cu oferte foarte bune, pe care le promovează intens, cu reduceri în medie de 25%-30%, la care se pot adăuga reducerile de tip early booking, de 15-30%. Reducerile vin pe fondul războiului din regiune, a atentatelor şi după ce operatorii ruşi au decis să nu mai meargă în Antalya“, a declarat Dumitru Nănescu, managerul unei companii de turism din Bacău.
După doborârea avionului rus, pe 24 noiembrie 2015 şi embargoul impus de preşedintele Vladimir Putin, turiştii ruşi au ocolit ca destinaţie Turcia. Pierderile pentru turismul şi comerţul turc sunt estimate la mai multe miliarde de euro. Numai în luna decembrie, numărul turiştilor ruşi s-a diminuat cu 47% iar tendinţa se păstrează şi pentru 2016.
Operatorii din turismul românesc încearcă sa-i atragă pe ruşi pe litoralul românesc. Au fost făcute deja campanii de promovare a destinaţiilor de la Marea Neagră. „Turismul românesc ar trebui să reprezinte o alternativă pentru cetăţenii ruşi, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Turcia. Astfel, autorităţile din ţara noastră ar trebui să lanseze o campanie puternică de promovare pe piaţa din Rusia, a declarat Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), citată de Agerpres.
Sursa: Adevarul.ro
Niciun comentariu până acum