Spiritul şvabilor bănăţeni, păstrat într-un muzeu inedit din localitatea Şandra

Spiritul şvabilor bănăţeni, păstrat într-un muzeu inedit din Şandra. Foto: Adevarul.ro

Peste 2.000 de obiecte vechi, luate din casele germanilor care au emigrat după Revoluţie, au fost colecţionate într-o veche casă şvăbească din Şandra, transformată într-un veritabil punct de atracţie turistică.


Schwabenhaus (în traducere „Casa şvăbească”) se află în comuna Şandra, la o aruncătură de băţ de Timişoara. Mai exact la 34 kilometri de capitala Banatului, dar şi la 32 kilometri de graniţa cu Serbia şi 36 kilometri de graniţa cu Ungaria. Este unul din cele mai interesante obiective turistice din Timiş.   Şandra a fost unul din satele întemeiate de harnicii colonişti germani-numiţi generic şvabi sau şvabii dunăreni. Anul de naştere al satului este 1833, sub numele de Sándorháza sau Alexanderhaus. Făcând însă un arc peste timp, în anii comunismului, şvabii au început să plece pe rând în Germania. Au mai rămas însă destui până după Revoluţie, însă nici ei nu şi-au văzut viitorul în România, ca atare plecările au continuat.

Instrumente muzicale Casa Sandra

Au lăsat în urma lor istoria, cultura, casele, gospodăriile şi obiecte de toate felurile; de la ceasuri vechi de perete, dulapuri, mobilier, tablouri, aparate radio, gramofoane, maşini de cusut, maşini de scris, sfeşnice, cântare, obiecte de bucătărie, obiecte folosite în agricultură, instrumente muzicale şi multe altele.

Spiritul şvabilor bănăţeni, păstrat într-un muzeu inedit din localitatea Şandra

Toate acestea au fost strânse de o familie din Timişoara, care în anul 2004 a decis să cumpere casa celui mai bogat şvab din Şandra, Albert Francisc. Aceştia au amenajat o pensiune agroturistică de toate frumuseţea, care păstrează rânduiala specifică germanilor şi atmosfera unei gospodării şvăbeşti. Astazi, pensiunea este o locaţie deosebită în peisajul turistic românesc.

Sursa: Adevarul.ro