Un grup de finlandezi la Pestera Coiba Mare

Un grup de finlandezi la Pestera Coiba Mare. Foto: speologie.org

Peşterile din Parcul Natural Apuseni au devenit o atracţie pentru scafandrii şi speologii străini. Frumuseţile zonei şi grotele, multe dintre ele unice în ţară, i-au făcut pe cercetători să extindă explorările în peştera Coiba Mare, cea mai adâncă din România. Un grup de scafandri din Finlanda, dotaţi cu echipamente de ultimă generaţie, s-a scufundat la peste 90 de metri adâncime, ca să vadă ce ascunde „lacul morţii”, aşa cum l-au numit primii cercetători.

Scafandrii finlandezi au venit în România încă de anul trecut la invitaţia unui român pasionat de scufundări. Au ales peştera Coiba Mare, care este greu accesibilă, dar care ascunde un lac de peste 90 de metri adâncime. Lungimea galeriilor trece de patru kilometri, iar intrarea în peşteră măsoară 47 de metri înălţime.

Scafandrii din Finlanda au adus cu ei echipamente de zeci de mii de euro, care le permit să stea sub apă mai multe ore, timp în care filmează tot ce văd. Este o tehnică de care scafandrii români nu dispun.

Relieful din Parcul Natural Apuseni este foarte cunoscut cercetătorilor din străinătate, care vin anual în zonă pentru explorări. Parcul Natural Apuseni se întinde pe teritoriul judeţelor Bihor, Alba şi Cluj şi este vizitat anual de zeci de mii de turişti.

Sursa: digi24.ro