planor-disparut-brasov

Planorul dispărut la începutul lunii august a fost descoperit

Planorul dispărut la începutul lunii august a fost descoperit după 3 luni, sâmbătă 21 moiembrie 2015, în judeţul Braşov, de către un turist care a apelat numărul de urgenţă 112 şi a spus că a găsit nişte resturi de aeronavă în zona Muchia Cheii din masivul Postăvarul, la trei ore de mers spre Brașov.

A durat mai bine de trei luni pentru ca autorităţile să găsească aparatul de zbor prăbuşit în judeţul Braşov. De vină a fost zona greu accesibilă, dar şi lipsa unor indicii clare despre traseul pe care l-a avut aparatul, în zborul său. Mii de oameni, sute de mijloace de deplasare, camioane, ATV-uri, şenilate, avioane şi elicoptere au scotocit zadarnic nouă judeţe. Planorul a fost descoperit, întâmplător, de un turist.

Planorul lui Mircea Crăciun decolase pe data de 6 august, la ora 12.30 de la Aerodromul Ghimbav tractat de un avion şi se îndrepta spre Poiana Braşov. În 20 de minute, ajunge în zona masivului Postăvaru, planorul se decablează şi-şi continuă zborul, purtat de curenţi, urmand să aterizeze înainte de apusul soarelui, pentru că astfel de zboruri sunt interzise pe timp de noapte.

Departamentul pentru Situații de Urgență confirmă găsirea planorului, echipajele de căutare formate din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vânători de munte și polițiști au ajuns în zona indicată din Munții Postăvaru. Din primele verificări, seria aparatului de zbor identificat (5855) corespunde cu cea a planorului dat dispărut la începutul lunii august din acest an. În interiorul epavei a fost găsit trupul neinsufleţit al pilotului Mircea Crăciun, în stare avansată de descompunere.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun, considerat cel mai bun pilot de planor din Romania, a dispărut pe 6 august, fiind căutat săptămani întregi în mai multe zone din tară, dar fără niciun rezultat. Planorul fusese inchiriat de la o firmă din străinatate de către pilotul Mircea Crăciun, care il testa pentru prima dată după asamblare.