Parcul Porțile de Fier, rezervație a biosferei

Parcul Porțile de Fier, rezervație a biosferei. Foto: dailybusiness.ro

După Delta Dunării, România va avea încă o rezervaţie a biosferei. UNESCO şi-a dat acordul pentru ca şi Parcul Naţional Porţile de Fier, un loc superb şi casa a mii de vieţuitoare şi plante, să primească acest statut. Toate demersurile au fost făcute de o profesoară de Geografie, ajutată de studenţii ei, astfel că autorităţile nu au de îndeplinit decât o simplă formalitate, pentru ca lucrurile să devină oficiale.

Parcul Natural Porțile de Fier se întinde pe o suprafață de peste 120.000 de hectare, fiind al doilea din România ca mărime. Ca o particularitate, aici trăiesc peste 200 de specii de păsări, majoritatea de apă, dintre care 133 au statutul de specii strict protejate. În total, în zona protejată, trăiesc peste cinci mii de specii de animale, unele periculoase pentru om.


Parcul Natural Porţile de Fier este şi locul unde cresc peste 1.600 de specii de plante, dintre care 25 doar pe acest sector al Dunării. Toate aceste informaţii s-au regăsit în dosarul trimis la UNESCO de o profesoară de Geografie din Bucureşti şi care a primit aviz favorabil.

Aflat pe teritoriul judeţelor Mehedinţi şi Caraş-Severin, Parcul Naţional Porţile de Fier ar putea reprezenta o sursă importantă de venit pentru autorităţile locale, odată cu dobândirea statutului de rezervaţie a biosferei.

Sursa: digi24.ro