Obligativitatea validării cardurilor de transport RATB

Obligativitatea validării cardurilor de transport RATB – comunicat de presa

Având în vedere interpretările apărute în mass-media privind obligaţia călătorilor de a se legitima în faţa agenţilor de control RATB, precum şi obligaţia validării cardurilor de călătorie în mijloacele de transport în comun, Regia Autonomă de Transport Bucureşti aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Normele privind desfăşurarea transportului în comun cu vehiculele RATB şi modul de sancţionare a abaterilor săvârşite sunt reglementate prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 156/2001, cu modificările şi completările ulterioare.


Conform art. 14 din această hotărâre, coroborat cu articolul 18 din OG nr 2/2001, „contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. În cazul în care contravenientul refuză să se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofiţerii sau subofiţerii de poliţie, ori la cele mai apropiate secţii de poliţie”. RATB este operator autorizat de date cu caracter personal sub nr. 923, având în atribuţii protejarea datelor de identitate ale cetăţenilor aflaţi în evidenţa Regiei.

În privinţa validării cardurilor de transport, precizăm:

Validarea este obligatorie:

  • în cazul utilizării unui card Multiplu care poate fi încărcat cu 2-10 călătorii urbane, preorăşeneşti sau Expres;
  • în cazul achitării călătoriilor prin opţiunea “Portofel electronic” aferentă cardului Activ;
  • în cazul utilizării unui abonament eliberat pe o linie sau două linii, pentru călătoria pe toate celelalte linii cu acelaşi tarif pe călătorie şi cu traseu comun cu aceasta/acestea, dar numai pe porţiunile de traseu comun şi în staţii comune;
  • pentru activarea abonamentelor încărcate online pe cardul Activ nominal.

Citeste tot comunicatul pe ratb.ro