Locul în care Dunărea părăseşte Serbia şi intră în România

Locul în care Dunărea părăseşte Serbia şi intră în România. Foto: Ştefan Both

Cei care vor să aibă parte de un weekend inedit, nu departe de casă, fără costuri mari, dar civilizat, pot opta pentru o ieşire pe Dunăre, în Serbia.

Avem o ţară foarte frumoasă, nu există nicio îndoială, dar e clar că nu ne pricepem la turism. Chiar dacă sunt locuri în ţară unde încep să se mişte lucrurile, încă mai e mult până departe. Mai cu seamă în superba zonă a Clisurii Dunării, unde, în ultima vreme lumea a început să alerge după turişti, pe seama cărora pot mânca o pâine bună.  Mentalitatea este însă păguboasă.


Proprietarii de pensiuni nu se gândesc decât să stoarcă turiştii de bani. De multe ori eşti întâmpinat cu feţe acre, de ospătari sictiriţi, iar un sejur care s-ar vrea de relaxare, ar putea deveni un stres. Ştim că reclama prin viu grai e cea mai bună. Dar odată ce au fost nemulţumi de servicii, turişii nu se mai întorc, ba chiar îi vor sfătui şi pe alţii să ocolească acel loc.

10 euro cazare la Stara Palanka   Lucrurile stau cu totul altfel pe partea cealaltă a Dunării, în regiunea Banatul de Sud din Serbia. Vecinii, spre lauda lor, ştiu să se poarte cu oaspeţii, se pricep să facă turism. Dacă doriţi să evadaţi din oraş, puteţi alege un week-end acolo unde Dunărea părăseşte Serbia şi intră în România.


Ultima localitate sârbească pe lângă care trece Dunărea înainte să intre în România este Stara Palanka. Ţine de localitatea Bela Crkva (Biserica Albă), aflată la 10 kilometri distanţă. Stara Palanka este sat cu mai puţin de 300 de locuitori, care se întinde la confluenţa râurilor Nera şi Caraş şi fluviul Dunărea. Pe aici curge canalul Dunăre-Tisa-Dunăre. Până în anul 1918, adică până la ruperea Banatului, a ţinut de judeţul Timiş.

Citeste mai mult: adev.ro/o9ntpy